Economia la inceputul mileniului III- situatia actuala


La sfarsitul secolului trecut omenirea a experimentat una dintre cele mai mari schimbari sociale, cu implicatii economice majore si anume prabusirea sistemului totalitar socialist si a modelului sau economic. Acest eveniment major, de acum 20 de ani, a creat premisele crizei actuale. De fapt, nu el in sine, a creat premisele crizei actuale, ci noua piata, care s-a format in locul CAER, milioanele de oameni azvarlite in valtoarea capitalismului, dar care traiau cu mentalitatea socialista. Aceste mase de oameni, n-au stiut cum sa se comporte si cum sa reactioneze in mod democratic pentru a-si proteja viitorul.
Aceste noi populatii au primit libertate, pe care au acceptat-o ca beneficii, dar nu si ca responsabilitate. Urmarea a fost, ca de-alungul celor 20 de ani au introdus in sistemul capitalist riscuri, care s-au concretizat in cresterea inechitatilor sociale. Acutizarea lor, a avut loc acum 2-3 ani de zile si a condus la griparea partii din sistemul capitalist,care a favorizat introducerea inechitatilor, a condus la declansarea crizei financiare. Criza s-a declansat acolo, unde sistemul capitalist era cel mai matur si deci cel mai in masura sa corecteze anomalia aparuta, in USA. Acolo, insa, unde sistemul e nou si slab, criza continua si este tinut sa nu colapseze prin injectii financiare ale statelor puternice. De aceea, criza a aparut in VEST si se va termina, cu siguranta, in EST. Acest aspect foarte important al evolutiei economice mondiale, tine de capacitatea unor comunitati foarte largi de a se organiza si de a participa la economia mondiala. Capacitatea, la randul ei, e conditionata de cultura, mentalitatea si de traditia in exercitarea democratiei, adica de elemente deficitare noilor comunitati intrate in marele circuit economic mondial.
Un alt aspect foarte important, care probabil ar fi condus oricum la criza, tine de modul cum are loc evolutia omenirii in ansamblul ei. Motorul evolutiei este necesitatea, necesitate creata de expansiunea continua a omenirii si satisfacuta foarte repede de creativitatea indivizilor din omenire. In acelasi timp in cadrul relatiilor sociale dintre indivizi apar inegalitati si tensiuni in cadrul satisfacerii necesitatii generale. Aceste tensiuni se acutizeaza in timp, ajungand la maxim in momentul satisfacerii totale, ba chiar a supraacoperirii necesitatii si nevoilor generale. Din rezolvarea acestor tensiuni, in cadrul procesului dureros numit criza, se creeaza noi necesitati si nevoi generale. Aceste necesitati noi conduc la modificarea si transformarea economiei.
Un ultim aspect al evolutiei economiei mondiale, care se manifesta din ce in ce mai pregnant, este asumarea de catre statul capitalist a unui rol de arbitrajor, regulator si stimulator al activitatii economice prin interventii asupra unor agenti economici foarte importanti, stimuli si canalizarea eforturilor societatii catre proiecte de interes national. Din pacate, aceste interventii maresc si gradul de coruptie din societate si incertitudinea asupra investitiilor din sectorul privat. Partea buna este ca, aceste interventii, asigura nevoia de securitate si siguranta a indivizilor societatii asupra averii lor.
In mod concret, in urma celor prezentate, cred ca ne asteapta o lunga perioada de austeritate, dezvoltare lenta sau recesiune, lungimea perioadei fiind direct proportionala cu capacitatea tarilor emergente de a se organiza si integra in circuitul economic, asa cum se pare ca a izbandit Polonia. Economia mondiala se afla in momentul de fata intr-un moment de transformare pentru a raspunde noilor necesitati legate de provocarile deteriorarii mediului, de substituirea energiei conventionale pe cale de epuizare, de dezvoltarea tehnologica necesara asigurarii expansiunii cantitative a omenirii in medii, care momentan sunt ostile vietuirii indivizilor omenirii, de dezvoltarea tehnologica necesara satisfacerii spiritului uman prin comunicare si entertaiment. Interventiile guvernelor capitaliste vor izbuti sa reorganizeze comunitatile umane in cadrul procesului de dezvoltare economica, ceea ce va conduce la crearea de noi mase monetare necesare schimburilor comerciale. Acest proces va conduce la o inflatie foarte mare la nivelul produselor traditionale, care sunt limitate la nivelul resurselor Terrei, adica la terenuri, imobile, hrana, medicamente, materii prime.
Dupa o asemenea judecata, in conditiile actuale, am considerat ca prima mea optiune de investitie trebuie sa vizeze piata USA, statul cel mai puternic si mai matur in exercitarea democratiei si a modului de viata capitalist. Deasemenea, cred ca investitiile in USA sunt atractive in sectoarele economiei legate de domeniile tehnologic, farmaceutic si comunicatii, urmand ca la reluarea cresterii economice- aparitia semnalelor de crestere a pietei muncii- sectoarele imobiliar si financiar sa prezinte oportunitati deosebite. O alta concluzie ar fi ca aurul reprezinta un refugiu excelent, ce ofera un grad de siguranta superior oricarui alt plasament, mai ales daca te afli in Romania, dar acest fapt voi cauta sa-l demonstrez in articolul viitor, dupa o privire personala asupra situatiei tarii noastre.

Reclame

4 Responses to Economia la inceputul mileniului III- situatia actuala

  1. Lustig, ich hätte niemals gedacht, dass das in der Tat auch wirklich möglich ist 🙂

    • Nu cunosc limba germana si nici majoritatea celor care ma adresez in special, asa ca va rog folositi limba romana in comentarii sau macar limba engleza. Va multumesc pentru interesul manifestat, asa cum o arata traducerea aproximativa a comentariului dvs. in romana „Ciudat, nu mi-ar fi gândit că este într-adevăr într-adevăr posibilă”.

  2. Also ich meine dies war nur eine Trendsache

  3. Multumesc pentru interesul acordat, daca am inteles corect din traducerea aproximativa a comentariului dvs. „Deci, vreau să spun acest lucru a fost doar o tendinţă de lucru”. Folositi , va rog, limba romana sau engleza pentru o intelegere mai buna si o conversatie ulterioara, daca considerati oportun acest lucru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: