Investitia pe bursa


Am stat un pic in cumpana (si inca nu sunt sigur ca e foarte bine) cum sa prezint: modul meu de a investi; principiile fundamentale in alegerea investitiei si viziunea asupra economiei, dupa care ma ghidez in deciziile de a investi; care sunt raspunsurile mele la intrebari gen: cat capital si cum sa-l impart pe investitii? si am ajuns la concluzia ca cel mai bine este sa incep cu sfarsitul, adica sa vorbesc despre investitie si investitori la modul general si despre ce investitii urmaresc in prezent. Dupa aceea, in urmatoarele articole, voi arata cum se aleg investitiile si voi explica cum am ajuns la concluzia, ca cele urmarite de mine, in prezent, sunt cele mai bune in viziunea mea. Astfel, incat sa-mi fie si mie mai usor in cursivitatea scrierilor, decat sa fac un amalgam de teorii fundamentale si sper din toata inima ca va fi mai atractiv si usor de inteles, pentru cei care imi urmaresc scrierile pe blog.
Nu vreau sa fiu inteles gresit si sa credeti ca va prezint metode infailibile si miraculoase de a face bani, nu sunt nici macar metode noi sau originale, sunt doar aplicatii particulare ale metodelor de a investi pe principii fundamentale. Departe de mine gandul de a va incanta cu imagini false, metodele mele de a investi prezinta riscuri asa cum prezinta orice metoda de a investi, bazata pe viziuni din viitor construite pe date si evenimente din trecut.
Ceea ce va prezint acum si in urmatoarele articole, are la baza ideea de a obtine profit in primul rand de la bunul de capital achizitionat, de a aprecia evolutia viitoare a economiei, de a construi o viziune asupra unde va ajunge investitia facuta. Pe mine m-a ajutat sa am cateva succese financiare, iar pe clientii mei i-a ajutat si ii ajuta sa vada de ce au profit si cand sa-l ia, iar cand pierd ii ajuta sa afle ce risc s-a adeverit si ce sanse au de recuperare.
Investitia poate fi definita ca fiind totalitatea cheltuielilor efectuate pentru cumpararea de bunuri de capital. Pe noi, fireste, ne intereseaza numai cele care se tranzactioneaza pe burse si care poarta denumirea generica de instrumente financiare. Aceasta definitie nu se poate folosi, prin extensie, pentru a defini un investitor din punct de vedere al comportamentului sau pe bursa.
Pe bursa exista participanti la piata, dintre care unii se ocupa cu bunul mers al lucrurilor, de organizarea pietei (operator de piata), de supravegherea pietei (institutii), de decontare (registrele actionarilor), de tranzactionare (intermediarii) si cei mai multi sunt cei care tranzactioneaza (clientii intermediarilor si intermediarii). Ultimilor li se atribuie denumirea de investitor, ca un termen generic al faptului ca au capacitatea de a tranzactiona, dar dupa comportamentul lor pe piata ei se impart in 2 categorii: investitori si speculatori. Investitor, in aceasta a doua categorisire, avand sensul celui care face o cumparare de instrumente financiare cu intentia de a participa la activitatea emitentului sau cel putin intentia de a beneficia, in primul rand, de pe urma activitatii economice a emitentului si in al doilea rand de pe urma evolutiei pretului pe bursa, iar speculator este cel care urmareste, in primul rand, variatia pretului pe bursa al instrumentului financiar cumparat.
In prezent nu sunt prea incantat de investitiile in actiuni romanesti si nici de moneda noastra, caci nu degeaba avem riscul de tara cotat intre primele 10 din lume. Ma gandesc in permanenta la investitii in USA, in special in domenii, precum cel tehnologic, comunicatii, farmaceutic si energetic. Evantaiul de emitenti oferit de piata de capital americana este extrem de larg, cei mai indicati in ce priveste riscul redus fiind cei foarte mari, cu un trecut consistent in oferirea in mod constant de dividende mari. Dupa parerea mea o suma de 30% din lichiditatile unui investitor este o cota rezonabila de a investi in cea mai puternica economie din lume, plus avantajul protectiei fata de riscul monedei noastre nationale. Personal m-as simti putin mai neconfortabil in a trimite o suma mai mare la antipozi.
Un sfert pana la o treime din lichiditati, cu siguranta mi se pare o idee foarte buna, sa fie investita in certificate cu activ suport aur, cel putin in toamna aceasta sau pana cand se vor lamuri problemele legate de deficitele bugetare ale tarilor europene, inclusiv cel al Romaniei.
Restul lichiditatilor, cred ca este rezonabil in a ramane pe piata de capital romaneasca in depozite, in mare parte, in afara de un pana la 5%, ce merita a fi plasat direct pe bursele romanesti, pentru a specula fluctuatiile consistente de pe BVB sau Sibex. Imi plac foarte mult si recomand, speculatiile Sibex cu optiuni, ca avand un risc redus la cel mult sumele angajate in tranzactii cu optiuni si sunt si foarte avantajoase din punct de vedere al returului la suma investita (efectul de levier fiind mai crescut decat al contractelor futures).
Cred ca, in curand, va veni si momentul investitiilor pe piata de capital romaneasca, moment in care sumele din depozite vor lua calea BVB-ului.
Scopul acestei prezentari si a celor care vor urma, legate de subiectul acesta, este de a fi cunoscut, de catre cei ce ma citesc, in modul meu de a gandi in a face investitii, astfel incat sa ma inteleaga mai usor (sper) in recomandarile de investitii si de strategii de aplicat.

Reclame

One Response to Investitia pe bursa

  1. Geo B. spune:

    Interesante si cred utile recomandarile tale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: