10 Motive si 5 riscuri


In favoarea cumpararii de certificate index pe aur va prezint 10 motive, pe care le consider eu foarte importante, dar si 5 riscuri majore ca investitiile in ele sa fie un esec.
Motive:
1.Economia in deriva, posibilitatea de a demara o afacere profitabila destul de incerta si incertitudini asupra veniturilor, care pot fi obtinute la nivelul oricarui job, mai putin cazul unei angajari in domeniul bugetar sau al intreprinderilor de stat (nu e pentru toata lumea si nici pe competente).
2.Randamente inferioare ale dividendelor pe actiuni si riscuri mari din evolutia lor pe piata. Adevaratele randamente, pe care un investitor le urmareste in primul rand la nivelul unui emitent, sunt cele legate de profit si constanta lui si de dividend si constanta lui. Stim cu totii ca aceasta logica a investitorului a fost marginalizata in Romania, din cauza unor viziuni mult prea speculative ale participantilor in piata noastra de capital, dar e timpul sa ne intoarcem la ea, iar ea in momentul de fata ne spune ca e mult mai comod, mai rentabil si cu riscuri mai mici sa tinem banii la banca.
Ca exemplu de cum ar trebui sa fie, priviti randamentele componentelor DOW din figurile de mai jos:


La o dobanda de politica monetara a FED-ului de 0-0.25% si cu revenirea lor economica, cred ca e de prisos vreun alt comentariu asupra acestui motiv.
3.Randamente reduse la depozite- un fenomen general la nivel international si generat ca principala masura impotriva crizei. Impozitata sau nu, peste valoarea inflatiei sau sub, dobanda obtinuta in urma depozitelor de la banca va ramane o dezamagire cat timp dureaza recesiunea si va impinge investitorul catre alte forme de plasament.
4.Piata imobiliara se afla la preturi inca foarte ridicate, numai asa explicandu-se „blocajul” ei – pur si simplu cererea nu intalneste oferta. Cauzele sunt multiple, dar tot economia e pe primul loc. Practic in Romania nu exista cine sa inchirieze pentru ca nu sunt venituri din economie si pentru ce ai vinde o proprietate, daca n-ai unde sa te duci dupa un job? Nu exista miscari demografice datorate economiei, cu exceptia exodului peste hotare. O investitie aici e categoric una pe viata.
5.Fiscalitatea in crestere contribuie si ea la erodarea averii investitorului, la care mai trebuie adaugat si modul hapsan si abuziv in care este aplicata.
6.Devalorizarea monedei nationale destul de mare, inflatie mare cauzata in ultima vreme si de cresterea TVA.
7.Devalorizarea valutelor euro si dolar, intr-un climat de incertitudini la nivel economic, cauzat de cheltuieli bugetare in exces. Economia intre inflatie si deflatie asa cum arata institutele de statistica de peste tot in lume e un argument, pentru care multi ar putea spune, pe buna dreptate, ca acest motiv nu prea sta in picioare. Asa e, sunt de acord cu ei, daca privim lucrurile static, pe termen foarte apropiat si nu in dinamica evolutiei economice in perioada de criza si pana la iesirea din ea. Acum, cred eu se pun bazele iesirii din criza printr-o inflatie mare si poate chiar hiperinflatie si asta nu ca vrea cineva, ci pentru ca asa dupa consumarea stocurile se poate naste impulsul unei noi cresteri economice. Dezorganizarea provocata de criza conduce automat la inflatie in zonele unde creste cererea pentru ca nu ajung produsele. In fine, cum subiectul este prea vast si prea greu pentru a fi comentat in doua fraze, pe scurt cred ca valutele au inceput deja sa se devalorizeze, cred ca un prim semnal serios este cresterea preturilor la nivel de produse de baza necesare societatii, in general alimente, energie si marfuri de mare necesitate. Insusi pretul aurului este deasemenea un argument al devalorizarii monedelor de peste tot in lume, iar un investitor trebuie sa aiba in vedere pe primul plan acest lucru.
8.Inexistenta practica a unei piete a aurului in Romania si neajunsurile tranzactiilor in piata spot, legate de transport, depozitare, face sa nu fie posibila cu usurinta cumpararea de aur fizic , certificatele fiind astfel o alternativa viabila.
9.Cursul aurului in crestere si prognoze de atingere a unor preturi de peste 2000$, asa cum si ERSTE prognozeaza intr-un studiu facut de curand.
10.Lichiditate asigurata (BCR este furnizor de lichiditate) si posibilitatea de a intra-iesi in piata cu sume mari la preturi ce variaza conform cu pretul international, intr-o piata in care manipularea este practic exclusa, e un avantaj menit sa faca investitorul sa se simta confortabil si fara nici un stress din punctul acesta de vedere.
Riscuri:
1. Cresterea pretului aurului de o perioada indelungata de timp. Exista voci care considera ca aurul a crescut prea mult si care ar putea sa aiba dreptate, daca economia si-ar reveni si ar trece pe crestere sustenabila rapid, lucru neconfirmat de piata muncii si a constructiilor de peste tot in lume. Daca s-ar indeplini aceasta previziune, atunci pretul de 700$ al aurului ar fi extrem de probabil, ceea ce ar cauza pierderi investitorilor pe aur de 40-50% in dolari.
2.Volatilitatea dolarului este data in special de problema deficitelor bugetare, problema ce provoaca spaime tuturor investitorilor in ultima vreme. Insa datorita faptului ca pretul aurului este in dolari, este posibil ca in anumite conditii sa apara scenariul defavorabil al reducerii valorii investitiei intr-un ritm foarte alert, ritm care poate conduce la luarea unor decizii sub imperiul panicii.
3.Prezenta BNR in piata si lipsa unei economii nationale sanatoase mentin leul la un nivel foarte ridicat si usor de controlat, deoarece nu exista o piata cu miscari ample, neexistand un mediu de afaceri larg, cu toate nevoile sale de productie, consum si protectie. Se poate intampla ca in pofida unor evenimente economice majore, cotatia RON sa fie dificil de previzionat si sa surprinda prin evolutia ei in momente neasteptate.
4.Interesul bancilor comerciale de a mentine valutele la cote joase conduce la un risc similar cu cel prezentat mai sus la punctul 3.
5.Economiile externe pot fi in rebound mai pronuntat decat se vede acum. Exista si aceasta sansa, mai mica dupa parerea mea si in general datorata interventiilor fara precedent a guvernelor externe, dar care prin aceste interventii nu fac decat sa inlature un rau mai mare(criza) cu unul mai mic(datorii publice). Asa cum am vazut in trecut, aceste interventii nasc miscari extrem de puternice si de durata pe toate pietele de capital si deci un investitor pana la masurarea impactului unei asemenea interventii ar putea suporta o anumita incertitudine si o eventuala pierdere.
Concluzie
Daca toate motivele prezentate vi se par ca nu sunt realiste si nu prezinta o importanta semnificativa in viitoarea evolutie economica, riscurile enumerate sunt greu de suportat, iar ERSTE prezinta un risc de credit mare si nu prezinta incredere ca emitent, atunci nu investiti in certificate index aur.
Daca insa tot ce-am scris vi se pare ca reprezinta un punct de vedere pertinent in favoarea investitiei in certificate si ERSTE prezinta in fata dvs increderea necesara ca emitent al certificatelor, atunci (fara a limita argumentatia doar la ce am scris) considerati in orizontul dvs investitional si certificatele index sau turbo pe activul suport aur.

Reclame

2 Responses to 10 Motive si 5 riscuri

  1. Eu asa vad ca cand creste valuta cu ea creste si pretul aurului.

    • Aveti dreptate , aurul creste in lei si datorita cresterii valutei in lei, insa el a crescut si fata de valuta (dolar) foarte mult. Un mic exemplu il avem printr-o comparatie, minim – maxim, aur versus dolar de la inceputul anului si pana acum pe care le puteti lua de la http://www.bnr.ro/CursValutarHTML.aspx?year=2010. Observati ca in aceasta comparatie aurul a crescut cu aproximativ 37%, iar dolarul cu aproximativ 24.91%. Alt rezultat in sprijinul a ce va scriu acum il obtineti comparand minimele anului 2006 (http://www.bnr.ro/CursValutarHTML.aspx?year=2006) cu maximele anului 2010 observam ca dolarul a crescut cu 40% in timp ce aurul cu 181%. Orice comparatie o vom face vom constata ca aurul a tot crescut si chiar a crescut foarte mult. De ex. aurul era aprox 200$/uncia in anul 2000 , acum este 1200$/uncia. Acest lucru ma conduce la ideea ca monedele de peste tot se devalorizeaza si este necesar de luat in considerare o protectie, nu numai a leului fata de valute, dar si a valutelor prin aur. Nu vreau sa credeti ca pretul aurului va creste tot timpul, dar in momentul actual de recesiune mondiala si de mase monetare enorme introduse de guvernele mari ale lumii, aurul este o protectie demna de luat in considerare si se poate face cu costuri reduse, in tara noastra, nu prin cumpararea aurului fizic, ci prin investitii in produse structurate. Cititi, va rog si restul articolelor mele despre produsele structurate, cred ca va vor face o imagine mai completa asupra pietei aurului si mai ales asupra produselor structurate (in speta certificate index si turbo pe activ suport aur).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: