Strategii produse structurate(continuare)


Alegerea instrumentului financiar se face in functie de orizontul investitiei pe care o doreste investitorul si de pozitia pretului pietei, in urma analizei tehnice si fata de caracteristicile instrumentului financiar. De exemplu, daca ne gandim la o investitie pe termen lung si pretul se afla ca in momentul de fata la 1200$ uncia, indicat este sa optam pentru certificatul index aur, pentru ca are termenul cel mai lung si nu suntem conditionati de atingerea unor anumite caracteristici ale instrumentului financiar, cum ar fi preturile bariera. Astfel, riscul e mai mic in cazul acesta decat intrarea pe certificatele turbo, care se afla ambele (atat cel long cat si cel short) cam la aceleasi preturi si deci prezinta cam aceleasi riscuri si cam aceleasi efecte de levier, intrucat sunt cam la aceeasi distanta fata de preturile bariera.
Daca pretul aurului (sa presupunem ca) atinge un nivel pe la 1060$, ce corespunde unui prag suport recent, mult mai indicat pentru un investitor este sa inceapa cu intrarea pe certificate turbo long, deoarece pretul este foarte aproape de pretul bariera (1050$) si deci efectul de levier este foarte aproape de maxim, cu un potential foarte mare de castig in cazul evolutiei in crestere a pretului aurului, comparativ cu certificatele turbo short, care au pretul bariera la 1425$ Deasemenea, riscul de pierdere este cel mai redus comparativ cu intrarea la alte preturi mai mari, deoarece in cazul in care se atinge pretul bariera si instrumentul este scos de la tranzactionare, conform prospectului poti incasa o suma reziduala sau poti pierde toata suma, dar cu siguranta pierderea este mai mica decat daca intrarea pe certificatele turbo long ati fi facut-o mai devreme la preturi mai mari. Aceeasi observatie se poate face si pentru certificatele turbo short, dar pentru cazul in care pretul ajunge in preajma lui 1400$, deoarece pretul bariera in acest caz este de 1425$.
Diminuarea riscurilor si eficientizarea investitiei este o preocupare de capatai a oricarui investitor si de aceea intrarea trebuie facuta tinand cont de preturile bariera ale certificatelor turbo, in urma unei analize tehnice si mai ales in urma unor evenimente marcante la nivel international si national. Despre toate acestea am vorbit anterior, dar mai e de adaugat un procedeu ce sta la indemana oricarui investitor si anume, in momentul, in care investitorul reuseste sa obtina un profit consistent pe termen scurt si sunt semnale de decelerare a trendului, investitorul trebuie sa protejeze profitul obtinut.
Acest lucru il poate face prin marcarea lui, vanzarea certificatelor sau cumpararea altora de sens opus. Adica, atunci cand investitorul are certificate index sau turbo long, va cumpara certificate turbo short, iar cand are turbo short , va cumpara turbo long sau certificate index. Atentie, ca la abuzul de un asemenea procedeu efectul va fi invers celui scontat. Un asemenea procedeu nu trebuie folosit pe toate trendurile intermediare din analiza tehnica si la fiecare semnal de inversare, pentru ca rezultatul ar fi o faramitare a profitului si o diminuare a lui cu comisioanele platite. Iesirea din acest procedeu trebuie aleasa tot dupa regulile analizei tehnice, coincide cu ideea de reintrare pe investitia initiala si consta din vanzarea ultimelor certificate cumparate.
Momentul iesirii din investitie desi pare cel mai usor de ales, dupa parerea mea este foarte des confundat cu momente speculative, date de miscarile pietei si semnalate de analiza tehnica. Un investitor ar trebui sa iasa din investitie numai la aparitia semnelor clare provenite de la analiza fundamentala de randament maxim al investitiei; restul iesirilor pe care le-ar face un investitor ar trebui facute numai cu scopul eficientizarii. Desigur mai sunt si iesirile fortate de necesitatea fondurilor blocate in investitie sau in cazul in care se considera ca investitia facuta nu conduce catre rezultatele anticipate, cazuri care pot provoca pierderi si nu mai prezinta necesitatea alegerii unui moment anume, momentul constatarii situatiei de fapt fiind si momentul iesirii.

Anunțuri

4 Responses to Strategii produse structurate(continuare)

 1. cristi spune:

  salut , azi ma uit pe ebeeurotl 100/3.5/5.55 cu bid/ask
  85.5/87.6. asta inseamna ca erste calculeaza pretul certificatului la un curs eur/ron de ~~4.36
  (4.36-3.5)*100=86
  in acelasi timp pe sibex euro/ron cu aceeasi scadenta (martie2011) 4.36/4.38
  sa credem oare ca evolutia certificatului urmeaza pretul
  futures? sunt curios daca se lichideaza la scadenta la acelasi curs.
  exista si cotatii futures eur/ron interbancare?

  • Absolut corect calculul cursului eur/ron desprins din calculul certificatului, dar nu as face o legatura de cauzalitate intre certificatul index pe cursul eur/ron si cursul futures sibex eur/ron. Eu cred, ca de fapt cursul futures eur/ron sibex se datoreaza, in primul rand, existentei cotatiilor futures eur/ron ale RBS pe BVB si in al doilea rand, celor care vor sa tranzactioneze paritatea eur/ron. Existenta cotatiilor market makerului RBS pe EUR/RON conduce la aparitia arbitrajorilor intre cele doua piete, adica tot speculatori de piata. Prin prisma acestei judecati si observand cotatiile RBS pe eur11mar (cursul eur/ron de pe BVB), putem deduce, ca aceasta este viziunea bancilor asupra riscurilor ce privesc cursul leului. Aceasta este cauza pentru care cursul futures eur/ron pe sibex , bvb si cursul cerificatelor turbo este mai mare cu 9-11 bani la cumparare decat cotatia BNR si cu 12-14 bani la vanzare. Certificatele turbo ebeurots la cursul de ~85 conduc la un curs EUR/RON de 4.4 , deoarece (5.25-4.4)*100 = 85. Deci, eu cred ca evolutia pretului certificatului dat de furnizorul de lichiditate urmeaza credinta furnizorului de lichiditate si modalitatea lui de a-si acoperi riscurile si nu pretul futures. Cursurile futures si al certificatului vor fi apropiate, altfel vor interveni arbitrajori de marimea bancilor si a unor fonduri mari de investitie. La scadenta, nu se pot lichida cursul futures de la sibex cu cel al certificatelor la acelasi curs din 2 motive majore, pe care le puteti observa si dvs. cu mare usurinta, dar pe care din graba le-ati omis:
   1. Scadentele sunt diferite- certificatele pe 31.03, iar sibex pe 18.03;
   2. Cursul final la scadenta e luat din surse diferite- certificatele =pagina Reuters (ECB37), sibex =cursul BNR . Intre cele 2 surse, in aceeasi zi, la un anumit moment dat, nu exista diferente de curs, dar ma tem ca momentele in aceeasi zi, cand se stabileste cursul eur/ron, de catre cele 2 surse, sunt diferite.
   Nu stiu daca interbancar exista cotatii futures eur/ron, inclin sa cred ca nu, dar din lipsa de cunostinte nu pot face alte comentarii.

 2. cristi spune:

  salut,
  q: exista la noi curs interbancar usd/ron ce fluctueaza liber dupa cerere si oferta sau se transforma eur/ron dupa eur/usd de pe externe?

  • Toate cursurile interbancare sunt libere si fluctueaza dupa cerere si oferta. O data cu inceperea fenomenului de globalizare, a inceput si formarea unei singure piete mondiale. Nu s-a ajuns la o identitate a tuturor preturilor, incat sa se poata considera ca exista o piata mondiala unitara, insa multitudinea de piete internationale sunt strans interconectate, permitand (mai ales pietele financiare) o circulatie a bunurilor si serviciilor din ce in ce mai rapida si acces facil si rapid tuturor din aproape orice colt al lumii. Cursul RON fata de alte valute se formeaza prin prisma acestui fapt si practic orice persoana, care cumpara sau vinde lei participa la formarea cursului leului fata de valuta pe care o tranzactioneaza. Exista posibilitatea ca cererea si oferta leilor pe o anumita valuta sa zicem euro si cererea si oferta leilor pe alta valuta sa zicem dolar american sa creeze raporturi, care la randul lor sa formeze o paritate euro/dolar diferita de cea a pietelor internationale. Acest fenomen sunt sigur ca apare zilnic, insa prezenta bancilor ca arbitrajori echilibreaza cererea si oferta, in asa fel incat raportul, ce rezulta intre valute trecand prin raportul valutelor fata de leu, este similar cu paritatile internationale. Astfel, bancile in cautarea lor de profit, prin arbitraj, realizeaza contopirea cererii si ofertei nationale in cererea si oferta internationala si fac ajustarea cursurilor valutelor nationale cu paritatile internationale. Din intrebarea dvs. deduc faptul ca ati observat legaturile dintre euro, dolar si ron prin prisma eur/usd international si practic cotatia usd in ron se ajusteaza rapid dupa cotatia euro in ron si eur/usd de afara. Insa, va rog, sa priviti totul prin prisma cererii si ofertei globale si nu prin prisma unei interventii fortate a vreunei institutii, pentru ca o astfel de optica, pe langa faptul ca e cea mai aproape de adevar, face si diferenta dintre a intelege si previziona fenomenele economice pe care le parcurgem si a le percepe distorsionat. Consider, ca fenomenul de ajustare a cotatiei in lei apare la dolar, deoarece economia romaneasca este mult mai puternic legata de Europa decat de USA si deci fluxurile monetare externe ale Romaniei sunt mai mult in euro decat in dolari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: