Elemente caracteristice produselor structurate


Certificatul index EBGLD cred ca este cel mai oportun in alegerea unui investitor in conditiile actuale economice prin care trece Romania, intrucat activul suport al acestui certificat este aurul.
Fireste ca la fel de bune ca instrumente financiare sunt si cele care au ca activ suport petrolul sau indicele DAX, dar sunt mult mai caracteristice unor speculatori de piata, deoarece conduc la profituri din miscarile pietei, deci cu risc maxim si nu ofera protectie averii participantului la piata. Strategiile pe care le voi prezenta sunt insa aplicabile in cazurile tuturor produselor structurate.
Strategiile presupun o combinatie intre certificatele index si turbo, in asa fel incat sa rezulte o scadere a riscului din evolutia preturilor activului suport. Pentru usurarea intelegerii strategiilor de care vorbesc am sa prezint cateva elemente esentiale ale certificatelor index si turbo.
Asa cum am mai scris, certificatul index EBGLD este echivalent in ce priveste evolutia pretului aurului cu a cumpara 1/10 uncie de aur la pretul international in USD, USD calculati in lei la cursul BNR. Deci un investitor ar alege un asemenea instrument financiar in primul rand pentru ca ofera protectie asupra valorii in lei a averii sale fata de dolar si o protectie asupra valorii in dolari a averii sale fata de aur, considerand aurul ca fiind refugiul suprem in fata incertitudinilor si socurilor financiare.
Certificatele turbo sunt de doua feluri, in functie de sensul evolutiei pretului pe care mizeaza investitorul si anume:
– long pentru investitorii care mizeaza pe cresterea pretului aurului (activului suport) – EBGLDTL1;
– short pentru investitorii care mizeaza pe scaderea pretului aurului – EBGLDTS1.
Certificatele turbo reprezinta tranzactionarea tot a 1/10 uncie de aur, numai ca sunt instrumente cu efect de levier, pentru ca fata de certificatele index nu se tranzactioneaza intregul pret al aurului ci numai diferenta dintre pretul pietei aurului si pretul de exercitare.
Certificatele turbo au stabilite de catre emitent doua preturi – pretul bariera si pretul de exercitare, care au urmatoarele semnificatii:
-pretul bariera – pretul la care se retrage de la tranzactionare certificatul, in cazul in care pretul aurului il atinge sau il depaseste, este un pret limita pe sensul defavorabil investitorilor (se atinge la scaderea pretului pentru certificatul long si la cresterea pretului pentru certificatul short) si functioneaza precum pretul de activare la ordinul stop loss pentru un contract futures.
-pretul de exercitare – pretul care determina valoarea certificatului turbo ca diferenta fata de pretul activului suport si este un pret similar pretului de exercitare al optiunilor de pe piata derivatelor.
Din cauza functionarii semnificatiilor acestor preturi, certificatele turbo nu necesita tranzactionarea in marja si se poate pierde maxim suma investita, ca si in cazul primelor optiunilor cumparate pe piata derivatelor.
In acelasi timp certificatele turbo au un efect de levier determinat de modalitatea de calcul a pretului.
Formula de calcul a valorii certificatelor turbo este urmatoarea:
TL = (U-X)*R*FX,
TS = (X-U)*R*FX, unde:
TL – pretul turbo long;
TS – pretul turbo short;
U – pretul activului suport;
X – pretul de exercitare;
R – proportia (1/10 din uncie);
FX – rata de schimb valutar(USD/RON). In formula mai apare si o prima P,dar pentru simplitate,intrucat reprezinta niste costuri ale emitentului sau modificari de valoare ale activului suport, putem sa nu o luam in considerare.
Din aplicarea formulei se poate observa ca efectul de levier este cu atat mai mare cu cat suntem mai aproape de pretul bariera, in sensul ca aproape de pretul bariera certificatul turbo are valoarea de cumparare cea mai mica posibila si deci raportul (efectul de levier) fata de pretul activului suport este cel mai mare, dar si riscam cel mai mult sa pierdem investitia, deoarece poate fi atins cu usurinta pretul bariera.
Acestea sunt elementele caracteristice produselor structurate, in baza carora se pot aplica strategii la anumite preturi ale activului suport (aurului) atunci cand sunt atinse de evolutia pietei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: